Press "Enter" to skip to content

Zmaga na SloSkills 2010 tekmovanju

Na kratko:

Pod mentorstvom in s pomočjo mag. Andreje Vehovec smo Marinka Žitnik, Peter Virant, Miha Longino in moja malenkost Slavko Žitnik, nastopili na slovenskem Skills tekmovanju in si z zmago poleg nagrad zagotovili vstopnico na evropsko tekmovanje EuroSkills, ki bo novembra 2010.

Na dolgo in široko s posnetki in slikami:

Vsi, ki smo tekmovali se poznamo od prej, smo stari med 20 in 22 let, obiskujemo Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Prav tako smo vsi uspešno končali Strokovno gimnazijo – Vegovo, včasih imenovano SŠER, trenutno znana tudi pod kratico ERSŠG. Malo nižje so naši opisi s slikami.

Naša mentorica mag. Andreja Vehovec poučuje na Vegovi računalniške predmete in nas je vzpodbudila ter prijavila na tekmovanje kot ex-Vegovce. Ker na šoli vodi tudi Cisco akademijo, nam je pomagala pri pripravah na tekmovanje in nam zagotovila vso ustrezno opremo, ki smo jo potrebovali.

Kaj sploh je Skills tekmovanje in v čem smo se pomerili?

Namen Skills tekmovanj je, da se mladi med 18. in 25. letom starosti pomerijo v izzivih v različnih disciplinah. Obstaja tudi Euro in WorldSkills tekmovanje, ki se je začelo pred nekaj leti in se organizira na dve leti. Tekmuje se lahko v mnogo disciplinah: informatika, v kateri smo se pomerili mi, mehatronika, gostinstvo, frizerstvo, zidarstvo, …

Kaj smo morali narediti?

Naša naloga je bila, da v eni izmed poslovalnic podjetja Vseimamo d.o.o. namestimo in pripravimo vso IT infrastrukturo od začetka do pripravljenosti za končne uporabnike. Glede na zahteve smo morali postaviti Windows server z AD, DHCP, Exchange-om 2007 z OWA, DNS…. Linux server s primarnim DNS, intra/extra-net HTTP… Nastaviti Cisco opremo, ki je bila na začetku zaklenjena z neznanim geslom, narediti fizični nivo – kable, vse skupaj povezati in nastaviti opremo tako, da smo čimbolj upoštevali varnostne zahteve, kot je obstoj DMZ, uporaba ACL, VLAN, … Glavna naloga vodje ekipa pa je bila poleg celostnega projektnega vodenja tudi pisanje dokumentacije, izdelava prezentacije, organizacije in pisanja zapisnikov sestankov, izdelava kioska,…

Opis nas – tekmovalcev:

Marinka Žitnik, vodja

V času študija si želim pridobiti čim več izkušenj na različnih področjih računalniške in informacijske vede, kar mi bo verjetno koristilo pri odločitvi za nadaljnji študij oziroma zaposlitvi. Menim, da bo tekmovanje dobra priložnost za pridobitev novih izkušenj, znanj in referenc.

Peter Virant, Windows – tekmovalec

Veseli me upravljanje, nameščene in odpravljanje napak v Windows sistemih, imam pa tudi veliko izkušenj iz Microsoft tehnične podpore.

Slavko Žitnik, CISCO – tekmovalec

Že v času šolanja na Vegovi, sem se začel bolje spoznavati z računalništvom in omrežji pri Cisco Akademiji, ki jo vodi mag. Andreja Vehovec. Svoje šolanje nadaljujem v enaki smeri in upam, da se bom v njej tudi zaposlil. Od tekmovanja pričakujem čimboljši rezultat naše ekipe, da ga bom lahko uporabil kot svojo referenco.

Miha Longino, Linux – tekmovalec

Večinoma študiram, sproti služim denar kot programer v podjetju Avtenta. Veseli me vsa informacijska tehnologija, še posebej administrativni del. Veliko delam v linux okolju in se navdušujem nad odprtokodno skupnostjo.

Kako je tekmovanje izgledalo?

Tekmovanje je potekalo v četrtek 21.1.2010 in petek. V četrtek smo imeli na voljo 8ur za izdelavo vsega, razen prezentacije, ki smo jo lahko naredili v petek. Med tekmovanjem je bil prepovedano kakršnokoli komuniciranje z zunanjim svetom, kar je bilo striktno upoštevano. Tudi na WC ali “čikpavzo” si lahko šel le ob spremstvu sodnika. Sedeli smo za tremi mizami s 4 desktop računalniki, 1 stikalom Cisco Catalyst 2960, 1 usmerjevalnikom Cisco 1841 in 1 netbook-om s prednaloženim Win7+Office. Poleg tega smo za dokumentacijo dobili luknjač, flascikel, papir. Za izdelavo kablov smo imeli na voljo tester, UTP kabel, RJ-45 konektorje, klešče in “olfa nož”. Na cd-jih pa Win7, Windows Server 2008, Exchange, CentOS 5.4, Drupal s temami in dodatki, Office 2007, slike artiklov in logotip Vseimamo d.o.o.

…. Več o tekmovanju si lahko preberete na wikiju TŠCNG, pogledate VIDEO POSNETKE, in celo GALERIJO.

“Cvetke”, ki so se zgodile:

Naš tester UTP kablo ni deloval, zato smo pred ugotovitvijo približno 5x poskusili narediti kabel. Ker je bil računalnik s 4GB RAM slabo označen, smo ga morali zamenjati s tistim, ki je imel le 1GB, kjer smo inštalirali Win. Server 2008.

Rezultati tekmovanja:

ERSŠG Ljubljana (Informatika) TŠC Kranj (Informatika) ŠC Ptuj (Informatika) ŠC Velenje (Informatika) TŠC Nova Gorica (Informatika)
Vodja 24.25 13.35 11.20 19.85 17.35
Windows 23.20 11.30 14.10 15.80 16.05
CISCO 21.00 5.50 4.75 10.25 8.75
Linux 23.00 7.10 6.35 20.25 14.50
Skupno točk 91.45 37.25 36.40 66.15 56.65

Ker smo zmagali, bomo novembra 2010 sodelovali na vseevropskem tekmovanju EUROSKILLS 2010 v Lizboni. Več lahko izveste tudi na njihovi uradni strani. Video predstavitev EuroSkills:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.