Press "Enter" to skip to content

MobiFoto in Action

Marinka Žitnik in jaz sva sodelovala in še sodelujeva na Nokiinem tekmovanju – Nokia App Forum.

Tekmovanje se je uvodno začelo pred poletjem s pripravo opisov potencialnih aplikacij. Marinka in jaz, oz. bolje rečeno Marinka, sva si zamislila idejo Nakupovalnika. Nakupovalnik kot aplikacija naj bi nam omogočal lažje nakupovanje, posedovanje predlog za nakupe kot je npr. piknik, nedeljsko kosilo, pošiljanje in kreiranje nakupovalnih seznamov. Poleg tega bi ga v trgovini uporabljali za lociranje določenega izdelka, lahko bi nam glede na izdelke predlagal najbližjo/najcenejšo trgovino,…

To idejo sva napisala in bila sva sprejeta v tekmo, ki se je s Hackatonom pričela na začetku Julija. To druženje je trajalo dva dni, potem pa smo imeli na voljo nekaj tednov za razvoj aplikacije.

Prvi dan – v petek, smo poslušali uvodno predstavitev – malo Nokiinega marketinga in vizij v prihodnosti in začeli s konceptualnim razvojem. Eden izmed komisije je predhodno na mojem blogu opazil post, da sem naredil GUI za t.i. aplikacijo Si.Fotograf, s katero sem sodeloval na SiMobilovem natečaju. Ideja se mu je zdela všečna, bolj je z njo navdušil tudi naju, zato sva si premislila.

Drugi dan – v soboto: Tedaj smo se že začeli spoznavati z dan prej splavljenim orodjem Qt Creator in Qt frameworkom za Symbian. Qt naj bi bil v prihodnosti oh in sploh za Symbian razvijalce v C++. Na dogodku je bil prisoten tudi Andreas Jakl, ki predava o mobilnih tehnologijah na univerzi Hagenber v Avstriji. Za vsako ekipo si je vzel čas in odgovoril na začetniška pereča vprašanja. Bistveno je bilo, da nam je pokazal, kako se dokopati do pravih virov in na kaj biti pozoren, ko mogoče najdeš pravega ali pa si le našel example, ki je deprecated in ne deluje več. Precej annoying na začetku.

No, sedaj pa nekaj besed o storitvi MobiFoto:
MobiFoto je namenjen vsem uporabnikom, ki si lastijo telefone s fotoaparatom. Ko želijo ti uporabniki natisniti fotografije, jim omogoča, da to storijo zelo enostavno z le nekaj kliki. Ni jim treba kopirati slik na CD, USB ključ, jih prenašati na računalnik,… Ob zagonu aplikacije izberejo svoj najljubši FotoStudio, ki podpira storitev MobiFoto, nato izberejo slike, dimenzije, način dostave in oddajo naročilo. Enostavno kot še nikoli – v treh korakih. Po oddaji naročila lahko tudi spremljajo njegov status in vidijo pretekla naročila.
Več o aplikaciji si lahko izveste tudi z ogledom spodnjega posnetka (1st try ad-hoc posnetek, zato odmislite napake) ali na uradni strani storitve – mobifoto.zitnik.si.

Konec julija – 28.7.2010 smo imeli v baru Egoist na Tržaški predstavitev aplikacij za izbor dveh ekip, ki se bosta udeležili konferenc Nokia World in Qt Developer Days.

Tekmovanje traja do konca novembra, ko bo zmagala aplikacija z največ dolpotegi iz Ovi Trgovine. MobiFoto bo na voljo, ko dobimo brezplačen dostop za objavo. Ko bo na voljo, boste obveščeni.

Še nekaj zaslonskih slik trenutne aplikacije in predstavitve v Egoistu:

2 Comments

  1. A
    A August 5, 2010

    Pa recmo, da oddam naročilo. Kdo ga sprejme in kdo naprinta fotke? Al to bi vi prodajal fotografom…

  2. Slavko Zitnik
    Slavko Zitnik August 5, 2010

    To bi fotografi nudili kot svojo storitev. Uporabniki bi oddajali/prevzemali pri izbranem studiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.